ΩΤΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Πρόκειται να υποβληθείτε σε μία χειρουργική επέμβαση! Το γεγονός ότι είναι αισθητικής φύσεως δεν την κάνει να διαφέρει σε τίποτα από τις άλλες χειρουργικές επεμβάσεις. Πρέπει να γίνει μια προεγχειρητική ετοιμασία, διότι η επέμβαση πρέπει να γίνει στο χειρουργείο με τις καλύτερες τεχνικές συνθήκες και η μετεγχειρητική φροντίδα είναι η ίδια όπως σε κάθε χειρουργική επέμβαση. Αν τυχόν παραλείψατε να μου αναφέρετε μια οποιαδήποτε αλλεργία σε διάφορα φάρμακα, να φροντίσετε να το κάνετε γνωστό στον αναισθησιολόγο που θα σας επισκεφτεί πριν από την επέμβαση.

Α) ΠΡΟΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΑ :

Η ανάπτυξη των αυτιών συμπληρώνεται γύρω στα 6 με 7 χρόνια και σ’ αυτή την ηλικία μπορούμε να επανορθώσουμε την παραμόρφωσή τους. Η παραμόρφωση αυτή οφείλεται συνήθως στο ότι ο χόνδρος δεν σχηματίζει το απαραίτητο αυλάκι για να τραβήξει το άκρο του αυτιού προς τα πίσω.

Β) Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ :

Η αναισθησία  μπορεί να είναι είτε η νευροληπτική αναλγησία, είτε η γενική νάρκωση. Στην πρώτη περίπτωση γίνεται ενδοφλέβια χορήγηση ενός αναισθητικού απ’ τον αναισθησιολόγο. Το αναισθητικό προκαλεί προσωρινό ύπνο κατά τη διάρκεια του οποίου εκτελούμε την τοπική αναισθησία. Όταν  ξυπνήσετε, η όλη περιοχή είναι αναισθητοποιημένη και η επέμβαση εξελίσσεται τελείως ανώδυνα. Στην δεύτερη περίπτωση, η νάρκωση είναι γενική και ο ασθενής δεν έχει καμία επαφή με το περιβάλλον. Η απόφαση για τη μέθοδο που θα επιλέξουμε λαμβάνεται κατόπιν συνεννοήσεως του ασθενούς με τον αναισθησιολόγο και είναι συνάρτηση της ηλικίας του, της  γενικής κατάστασης της υγείας του και της ψυχικής του ηρεμίας.

Η επέμβαση συνίσταται στο να διπλώσουμε  τον χόνδρο. Η τομή που χρησιμοποιούμε  γίνεται πίσω απ’ το εξωτερικό μέρος του αυτιού, πίσω απ’ το μελλοντικό αυλάκι και δεν είναι καθόλου ορατή. Ο χόνδρος μαλακώνεται και διπλώνεται για ν’ αποκτήσουμε το σχήμα που θέλουμε.

Μετά την επέμβαση θα έχετε ένα μεγάλο επίδεσμο στο κεφάλι τον οποίο θα αφαιρέσω 24 ώρες μετά κι αν όλα είναι εντάξει θα φύγετε αμέσως απ’ την κλινική. Θα  εξακολουθήσετε να φοράτε τον επίδεσμο για μια εβδομάδα, οπότε θα γίνει η αφαίρεση των  ραμμάτων.

Γ) ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΑ :

Τα αυτιά θα πρέπει να κρατηθούν στη θέση τους με μια χαλαρή ταινία για έξι εβδομάδες, έτσι ώστε ο χόνδρος να επουλωθεί στη σωστή θέση. Ίσως παρουσιάσει το αυτί μια ευαισθησία για λίγο διάστημα. Η εκτίμηση του τελικού αποτελέσματος θα γίνει μετά από έξι μήνες.