FACE LIFTING

Πρόκειται να υποβληθείτε σε μία χειρουργική επέμβαση! Το γεγονός ότι είναι αισθητικής φύσεως δεν την κάνει να διαφέρει σε τίποτα από τις άλλες χειρουργικές επεμβάσεις. Πρέπει να γίνει μια προεγχειρητική ετοιμασία, διότι η επέμβαση πρέπει να γίνει στο χειρουργείο με τις καλύτερες τεχνικές συνθήκες και η μετεγχειρητική φροντίδα είναι η ίδια όπως σε κάθε χειρουργική επέμβαση. Αν τυχόν παραλείψατε να μου αναφέρετε μια οποιαδήποτε αλλεργία σε διάφορα φάρμακα, να φροντίσετε να το κάνετε γνωστό στον αναισθησιολόγο που θα σας επισκεφτεί πριν από την επέμβαση.

Α) ΠΡΟΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΑ :

Με ρωτήσατε ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να κάνει κάποιος lifting. Η σωστή απάντηση είναι ότι αυτό ποικίλει σε κάθε περίπτωση. Το γέρασμα του προσώπου διαφέρει από άτομο σε άτομο ανάλογα με την δομή των οστών του προσώπου, την φύση του δέρματος, τις διακυμάνσεις του βάρους και την έκθεση στον ήλιο, καθώς και την κληρονομική προδιάθεση.

Κατά την γνώμη μου ένα lifting θα πρέπει να γίνεται όταν αρχίζει να διακρίνεται μια πτυχή ή ένα «σακούλιασμα» στο κάτω μέρος της φυσικής ρυτίδας που βρίσκεται ανάμεσα στο μάγουλο και το κάτω χείλος. Αυτή η αλλοίωση σπάνια παρατηρείται πριν από την ηλικία των 40 ετών. Έτσι λοιπόν είναι προτιμότερο να επέμβουμε εκείνη την στιγμή. Διαφορετικά δημιουργείται μια μόνιμη ρυτίδα που ξεκινώντας από την γωνία του στόματος γερνάει πολύ το πρόσωπο και ένα lifting δεν θα μπορεί να την βελτιώσει. Στο επίπεδο του λαιμού αντιθέτως είναι πάντα δυνατό να τεντώσουμε το δέρμα περισσότερο.

Β) Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ :

Σας δίνω ορισμένες οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσετε 3 – 4 εβδομάδες πριν την επέμβαση για την προετοιμασία του δέρματος σας:

-Το βράδυ πριν από την ημέρα της επεμβάσεως καλό είναι να κάνετε ένα σαμπουάν με ένα αντισηπτικό προϊόν.

-Η αναισθησία μπορεί να είναι είτε η νευροληπτική αναλγησία ή η γενική νάρκωση. Στην πρώτη περίπτωση αναισθησίας ο αναισθησιολόγος χορηγεί ενδοφλέβια ένα αναισθητικό το οποίο προκαλεί προσωρινό ύπνο κατά την διάρκεια του οποίου εκτελούμε την τοπική αναισθησία. Όταν ξυπνήσετε η όλη περιοχή είναι αναισθητοποιημένη και έτσι η εγχείρηση εξελίσσεται εντελώς ανώδυνα. Στην περίπτωση της δεύτερης αναισθησίας η νάρκωση είναι γενική και ο ασθενής δεν έχει καμία επαφή με το περιβάλλον.

-Η απόφαση για το είδος της αναισθησίας λαμβάνεται κατόπιν συνεννοήσεως ασθενούς και αναισθησιολόγου και είναι συνάρτηση της ηλικίας του ασθενούς της γενικής κατάστασης της υγείας του καθώς και της ψυχικής του ηρεμίας. Μετά την επέμβαση οι ουλές βρίσκονται συνήθως μέσα στα μαλλιά. Στο ύψος των κροτάφων, περνούν μπρος από το αυτί, πολύ καλά κρυμμένες σε αυτό το επίπεδο, στρέφονται γύρω από το λοβίο και περνούν πίσω από το αυτί για να συνεχίσουν και πάλι μέσα στα μαλλιά. Το μόνο σημείο της ουλής που πιθανότατα θα φαίνεται είναι πίσω από το αυτί ανάμεσα στο αυτί και τα μαλλιά. Έτσι λοιπόν μπορείτε να χτενιστείτε με τα μαλλιά κοντά ή τραβηγμένα προς τα πίσω όταν οι ουλές θα έχουν γίνει λιγότερο έντονες, δηλαδή σε διάστημα περίπου έξι μηνών με ένα χρόνο. Τώρα, σε περίπτωση που υπάρχει «διπλοσάγονο» , μπορεί να χρειαστεί να γίνει μια συμπληρωματική τομή λίγων εκατοστών κάτω από το πηγούνι για να αφαιρεθεί το λίπος σε αυτό το επίπεδο. Δεν θα αφήσει παρά μια πολύ μικρή ουλή η οποία θα κρύβεται μέσα σε μία φυσική ρυτίδα. Μετά την αφαίρεση της περίσσειας του δέρματος, και καμία φορά λίγου λίπους από τον λαιμό και τα μάγουλα, γίνεται προσεκτική συρραφή.

Σε μερικές περιπτώσεις ( διπλοσάγονο ) κάνουμε και μια πλαστική των μυών του τραχήλου για να βελτιώσουμε την κατάσταση του λαιμού.

Γ) ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΑ :

Θα έχετε ένα μεγάλο επίδεσμο που θα αφαιρεθεί μετά από 24 ώρες. Δεν θα πονάτε αλλά θα αισθανθείτε λίγο στενάχωρα για μερικές μέρες λόγω του επιδέσμου και ενός αισθήματος τάσεως που οφείλεται στο οίδημα και τα ράμματα. Μπορείτε φυσικά να σηκωθείτε και να μετακινηθείτε αλλά αποφεύγοντας να κινήσετε τον λαιμό. Θα μπορείτε να φύγετε από την κλινική μετά από 2-3 ημέρες. Στην περίπτωση που έχετε αποφασίσει να γίνει και επέμβαση στα βλέφαρα, πριν να φύγετε από την κλινική θα γίνει και αφαίρεση των ραμμάτων των κάτω βλεφάρων. Την 3η μέρα μπορείτε να λουστείτε. Τα ράμματα θα βγούνε σε τρεις διαδοχικές ημέρες. Την έκτη μετεγχειρητική ημέρα θα αφαιρεθούν τα ράμματα μπρος και πίσω από το αυτί. Την δέκατη ημέρα θα αφαιρεθούν τα ράμματα του κροτάφου ενώ η αφαίρεση των ραμμάτων του πίσω μέρους του κεφαλιού θα γίνει στην 13η μέρα.

Αν έχετε την τύχη να έχετε ένα μικρό πρήξιμο και λίγες μελανιές, θα είστε σχετικά παρουσιάσιμη αμέσως μετά την αφαίρεση ραμμάτων. Το πρόσωπο είναι πολύ πλούσιο σε αγγεία και αντιδρά έντονα σε τραυματισμούς. Η χειρουργική επέμβαση ακόμη και όταν γίνεται με λεπτότητα αποτελεί ένα τραυματισμό.

Το χειρουργικό αυτό τραύμα εκδηλώνεται με δύο τρόπους: τις εκχυμώσεις και το οίδημα.

Οι εκχυμώσεις προκαλούνται από την εξάπλωση λίγου αίματος κάτω από το δέρμα το γνωστό και άσχημο «μελάνιασμα» μετά από χτύπημα. Η σταδιακή απορρόφηση αυτών των εκχυμώσεων γίνεται με αλλαγή του χρώματός τους από μπλε-πράσινο σε κίτρινο.

Η εξαφάνισή τους είναι σίγουρη, αλλά άλλοτε γίνεται πιο γρήγορα και άλλοτε αργότερα, συνήθως όμως γύρω στις τρεις εβδομάδες.

Το οίδημα είναι ένας άλλος τρόπος αντίδρασης των ιστών. Το πρήξιμο αυτό μπορεί να είναι πολύ γρήγορο και καμία φορά πιο αισθητό στα βλέφαρα και στα μάγουλα. Η εξαφάνιση του γίνεται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Καλό θα είναι ωστόσο να προβλέψετε τρεις με τέσσερις εβδομάδες χωρίς κοινωνικές υποχρεώσεις γιατί καμία φορά ο χρόνος αυτός είναι απαραίτητος για να υποχωρήσει το οίδημα και οι εκχυμώσεις. Τότε θα μπορείτε να βάψετε τα μαλλιά σας.

Μετά από τρεις με τέσσερεις εβδομάδες δεν είναι πλέον δυνατό να καταλάβει κανείς ότι έχετε υποστεί χειρουργική επέμβαση. Πρέπει όμως να περιμένετε έξι μήνες με ένα χρόνο για να ασπρίσουν τελείως οι ουλές και για να αισθανθείτε ακουμπώντας τα μαγουλά σας την ίδια ευλυγισία όπως και πριν τη επέμβαση. Το ίδιο χρονικό διάστημα χρειάζεται για να ανακτηθεί τελείως η αισθητικότητα του δέρματος. Στα μάγουλα και το λαιμό όπου το δέρμα έχει ξεκολληθεί για να τεντωθεί, μετά την αφαίρεση της περίσσειας, θα υπάρχει μια προσωρινή ελάττωση της αισθητικότητας.

Δ) ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ:

Το πόσο χρόνο θα διαρκέσει το αποτέλεσμα ενός σωστού lifting εξαρτάται από την φροντίδα του προσώπου σας και από την ποιότητα του δέρματος. Αν ένα δεύτερο lifting είναι απαραίτητο τούτο συμβαίνει μόνο μετά από 5-6 χρόνια αλλά ακόμη και στις περιπτώσεις αυτές η κατάσταση του προσώπου και του λαιμού είναι καλύτερη απ’ ότι θα ήταν αν δεν είχατε υποστεί την πρώτη εγχείρηση. Το δεύτερο lifting δεν δημιουργεί κανένα απολύτως πρόβλημα. Μετά όμως από το τρίτο lifting πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πιθανότητα μιας ουλής στο όριο του τριχωτού, στο επίπεδο του κροτάφου για να αποφύγουμε να ανεβάσουμε πολύ τα μαλλιά. Νομίζω πώς ένα έγκαιρο lifting δεν καταστρέφει καθόλου το δέρμα αντιθέτως το βελτιώνει διατηρώντας το τεντωμένο και βοηθώντας την αποφυγή ρυτίδων σε βάθος.