ΜΑΣΤΟΠΗΞΙΑ

Πρόκειται να υποβληθείτε σε μία χειρουργική επέμβαση! Το γεγονός ότι είναι αισθητικής φύσεως δεν την κάνει να διαφέρει σε τίποτα από τις άλλες χειρουργικές επεμβάσεις. Πρέπει να γίνει μια προεγχειρητική ετοιμασία, διότι η επέμβαση πρέπει να γίνει στο χειρουργείο με τις καλύτερες τεχνικές συνθήκες και η μετεγχειρητική φροντίδα είναι η ίδια όπως σε κάθε χειρουργική επέμβαση. Αν τυχόν παραλείψατε να μου αναφέρετε μια οποιαδήποτε αλλεργία σε διάφορα φάρμακα, να φροντίσετε να το κάνετε γνωστό στον αναισθησιολόγο που θα σας επισκεφτεί πριν από την επέμβαση.

Α) ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ :

Εάν το στήθος έχει πτώση, αλλά το μέγεθος είναι  σχεδόν φυσιολογικό, συνιστούμε σαν επέμβαση την επανόρθωση της πτώσεως με συγκέντρωση του αδένα και αφαίρεση της περίσσειας  του δέρματος. 

Β) Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ :

Νοιώθετε ότι το στήθος σας είναι βαρύ ή πέφτει. Και στις δύο περιπτώσεις πρέπει να αφαιρέσουμε μια ορισμένη ποσότητα δέρματος. Όταν ο αδένας  είναι πολύ μεγάλος , αφαιρούμε την απαραίτητη ποσότητα, όταν αντιθέτως είναι ατροφικός , τον διαμορφώνουμε κατάλληλα για να του δώσουμε το κωνικό σχήμα.

Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία και θα μείνετε στην κλινική περίπου 2 ημέρες.

Γ) ΟΙ ΟΥΛΕΣ :

Εάν η θηλή του στήθους είναι μεγάλη και χαλαρή θα τη μικρύνω αναλόγως. Θα έχετε υπόψιν ότι θα υφίσταται μια μόνιμη ουλή γύρω απ’ τη θηλή. Επίσης ανάλογα με το σχήμα του στήθους και του θώρακα θα έχετε:
– είτε μια ουλή κάθετη, κάτω απ’ το στήθος και λίγο στο θώρακα στο επίπεδο του  στηθόδεσμου
– είτε μια ουλή σε σχήμα Τ ανεστραμμένο. Η κάθετη θα ξεκινάει απ’ τη θηλή και η οριζόντια θα βρίσκεται στο αυλάκι κάτω απ’ το στήθος. Η οριζόντια ουλή δεν ξεπερνά συνήθως το στήθος και κρύβεται απ’ αυτό.

Οι ουλές που βρίσκονται πάνω στο στήθος, συνήθως εξελίσσονται ευνοϊκά και καταλήγουν να είναι ελάχιστα ορατές. Οι ουλές όμως που ξεπερνούν το στήθος για να φτάσουν στο θώρακα μένουν συνήθως πιο έντονες. Είναι δε αναπόφευκτες όταν υπάρχει πολύ δέρμα για αφαίρεση. Μπορούμε να κάνουμε μια δεύτερη επέμβαση γι’ αυτές , αλλά προσπαθούμε απ’ την αρχή να τις αποφύγουμε όσο το δυνατό περισσότερο.

Ίσως ανησυχείτε για τις πιθανές επιπτώσεις μιας χειρουργικής επέμβασης στον μαζικό αδένα. Πριν από την επέμβαση βεβαιωνόμαστε ότι δεν είχατε απόστημα στο στήθος ή εάν ναι ότι έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε. Εάν είστε πάνω από μια ηλικία πρέπει να κάνετε μια μαστογραφία για να σιγουρευτούμε ότι όλα είναι φυσιολογικά. Σ’ όλες τις κυρίες ανεξαρτήτου ηλικίας γίνεται οπωσδήποτε μια προσεκτική εξέταση των μαστών.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης θα εξετάσω από πιο κοντά την κατάσταση του μαζικού αδένα και θα αφαιρέσω εάν υπάρχει μια κύστη ή οτιδήποτε το ύποπτο, το οποίο θα εξετασθεί απ’ τον παθολογοανατόμο στο μικροσκόπιο.

Έχουν γίνει πολλές σοβαρές μελέτες, για να δούμε αν μια χειρουργική επέμβαση μπορεί να ευνοήσει αργότερα την εμφάνιση ενός καρκίνου του μαστού. Το αποτέλεσμά τους είναι πάντα αρνητικό και οι ειδικοί παρατηρούν ότι αντιθέτως ένας αριθμός καρκίνων στα πρώτα στάδια ανακαλύφθηκε ή αφαιρέθηκε χάρη σε μια αισθητική επέμβαση.

Το πρόβλημα των ουλών είναι μεγάλο για τις λιγότερο σπουδαίες περιπτώσεις, κυρίως για τις μικρές πτώσεις χωρίς υπερτροφία. Έτσι  ότι θα πρέπει να ζυγίσετε τα υπέρ και τα κατά πριν πάρετε την απόφαση για μια τέτοια επέμβαση.

Δ) ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΑ :

Για μερικές ημέρες θα έχετε ένα ελαστικό στήριγμα και κατόπιν θα βάλετε ένα στηθόδεσμο χωρίς ενίσχυση που θα  στηρίζει το στήθος καλά. Θα έχετε μόνο μια κομπρέσα στην ουλή και τα ράμματα θα αφαιρεθούν 7 μέρες μετά την επέμβαση. Ο μετεγχειρητικός έλεγχος δεν είναι ιδιαίτερα οδυνηρός. Οι περισσότερες χειρουργημένες δεν υποφέρουν καθόλου, αλλά το πρώτο βράδυ ένα ελαφρύ ηρεμιστικό μπορεί να χρειαστεί για να μετριάσει την αίσθηση τάσεως. Το αποτέλεσμα μετά την αφαίρεση του επιδέσμου θα είναι πολύ καλό, το σχήμα σωστό, το στήθος μαλακό.

Ε) ΕΞΕΛΙΞΗ :

Οι ενδεχόμενες επιπλοκές της μαστοπηξίας ανεξάρτητα της τεχνικής που έχει χρησιμοποιηθεί μπορεί να είναι η δημιουργία αιματωμάτων, νεκρώσεων και φλεγμονών. Η συχνότητα των επιπλοκών αυτών όμως είναι πολύ μικρή. Τα αποτελέσματα είναι αρκετά ικανοποιητικά.