ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Πρόκειται να υποβληθείτε σε μία χειρουργική επέμβαση! Το γεγονός ότι είναι αισθητικής φύσεως δεν την κάνει να διαφέρει σε τίποτα από τις άλλες χειρουργικές επεμβάσεις. Πρέπει να γίνει μια προεγχειρητική ετοιμασία, διότι η επέμβαση πρέπει να γίνει στο χειρουργείο με τις καλύτερες τεχνικές συνθήκες και η μετεγχειρητική φροντίδα είναι η ίδια όπως σε κάθε χειρουργική επέμβαση. Αν τυχόν παραλείψατε να μου αναφέρετε μια οποιαδήποτε αλλεργία σε διάφορα φάρμακα, να φροντίσετε να το κάνετε γνωστό στον αναισθησιολόγο που θα σας επισκεφτεί πριν από την επέμβαση.

Α) ΠΡΟΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΑ :

Η μύτη αποτελείται κυρίως από ένα οστικό και χόνδρινο σκελετό, είναι καλυμμένη από δέρμα και το εσωτερικό της από βλεννογόνο και είναι δυνατό με τομές που κρύβονται μέσα στα ρουθούνια να χωρίσουμε το δέρμα και το βλεννογόνο για να μετατρέψουμε το σκελετό σύμφωνα με τη θέλησή μας.

Το δέρμα και ο βλεννογόνος ξαναπαίρνουν αργότερα τη θέση τους και όσο λεπτότερο είναι το δέρμα τόσο ευκολότερα προσαρμόζεται στο νέο σκελετό. Σε μερικές περιπτώσεις μεγάλων ή φαρδιών ρουθουνιών, μπορούμε να τα μικρύνουμε στη βάση τους και η επέμβαση αυτή αφήνει μια πολύ μικρή ουλή μέσα στο φυσικό αυλάκι του ρουθουνιού. Αν εξετάζοντας το εσωτερικό της μύτης δούμε ότι το διάφραγμα έχει παρεκκλίνει θα το ισιώσουμε για ν’ αποκτήσουμε μια μύτη ίσια και χωρίς αναπνευστική δυσκολία.

Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε μια αρμονική μύτη, χωρίς να φαίνεται η επεμβατική παρέμβαση. Γι’ αυτό πρέπει να προσαρμόσουμε τη νέα  μύτη στο πρόσωπό σας. Δεν είναι δυνατό να αντιγράφεται ο ίδιος τύπος μύτης σε κάθε περίπτωση, αλλά πρέπει να διατηρήσουμε τη μύτη σας διορθώνοντας τα ελαττώματα της. Θα σας ξαναδώ αφού ετοιμάσετε τις φωτογραφίες που θα σας υποδείξω και θα σας μιλήσω για το χειρουργικό μου σχέδιο ώστε να συμφωνήσουμε για το τελικό αποτέλεσμα, δηλαδή πόσο θα ελαττωθεί η ράχη, πόσο θα κοντύνει και πόσο θα αλλάξει η άκρη της μύτης.

Β) Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ :

Η αναισθησία μπορεί να είναι νευροληπτική αναισθησία ή η γενική νάρκωση. Στην πρώτη περίπτωση ο αναισθησιολόγος χορηγεί ενδοφλέβια ένα αναισθητικό που προκαλεί ύπνο κατά τη διάρκεια του οποίου εκτελούμε την τοπική αναισθησία. Όταν ξυπνήσετε η όλη περιοχή είναι αναισθητοποιημένη και η επέμβαση εξελίσσετε τελείως ανώδυνα. Στη δεύτερη περίπτωση η νάρκωση είναι γενική και ο ασθενής δεν έχει καμία επαφή με το περιβάλλον. Η απόφαση για τη μέθοδο που θα χρησιμοποιήσουμε λαμβάνεται κατόπιν συνεννοήσεως του ασθενούς με τον αναισθησιολόγο και είναι συνάρτηση της ηλικίας του ασθενούς , της γενικής κατάστασής του και της ψυχικής του ηρεμίας. 

Στην κλινική θα παραμείνετε δύο ημέρες. Μετά την επέμβαση θα έχετε στη μύτη ένα γύψο συγκρατημένο με λευκοπλάστη και τα ρουθούνια θα είναι βουλωμένα με γάζες που κρατούν το βλεννογόνο στη σωστή θέση. Συνήθως οι γάζες βγαίνουν μετά από 24 ώρες. Θα  μπορείτε να καθαρίσετε τη μύτη σας με cotton- tiges στεγνά ή βρεγμένα.

Οι περισσότεροι χειρουργημένοι δεν υποφέρουν, αλλά δυσκολεύονται να αναπνεύσουν απ’ τη μύτη για λίγες ημέρες, όπως όταν έχουν συνάχι. Συχνά παρατηρείται πρήξιμο στα μάτια τις πρώτες ημέρες, το οποίο υφίεται γρήγορα. Οι τομές στο εσωτερικό της μύτης ράβονται με ράμματα που απορροφώνται μόνα τους. Λίγο ορώδες υγρό μπορεί να στάζει απ’ τη μύτη τις πρώτες ημέρες. Μπορείτε να το σκουπίσετε μ’ ένα cotton- tige ή με μια κομπρέσα. Κατά τη διάρκεια του καθαρισμού μπορεί να εμφανιστούν λίγες σταγόνες αίμα. Δεν πρέπει να πανικοβληθείτε, παρά μόνο σε περίπτωση που η αιμορραγία είναι άφθονη και μεγάλης διάρκειας.

Γ) ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΑ :

Ο γύψος θα βγει στο τέλος της πρώτης εβδομάδας και θα αντικατασταθεί από ένα καινούργιο ο οποίος θα διατηρηθεί μέχρι το τέλος της δεύτερης εβδομάδας. Την τρίτη εβδομάδα θα φοράτε το γύψο  μόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Μετά την αφαίρεσή του μη βιαστείτε να κοιτάξετε στον καθρέφτη. Υπάρχει συχνά ένα πρήξιμο στη ρίζα και τα πλάγια της μύτης καθώς επίσης κι εκχυμώσεις στα κάτω βλέφαρα. Το πρόσωπο είναι πολύ πλούσιο σε αγγεία και αντιδρά έντονα σε τραυματισμούς. Η χειρουργική επέμβαση, ακόμα κι όταν γίνεται με λεπτότητα, αποτελεί ένα τραυματισμό. Το χειρουργικό αυτό τραύμα εκδηλώνεται με δύο τρόπους:

-Τις εκχυμώσεις, οι οποίες προκαλούνται από την εξάπλωση λίγου αίματος κάτω απ’ το δέρμα, το γνωστό «μελάνιασμα» μετά από χτύπημα. Η σταδιακή απορρόφηση τους κάνει το δέρμα  από μπλε πράσινο και μετά κίτρινο. Είναι δύσκολο να προβλέψουμε τη σπουδαιότητά τους. Η εξαφάνιση του είναι σίγουρη , αλλά ποικίλει όσο αναφορά το χρόνο. Συνήθως το μελάνιασμα φεύγει μέσα σε τρεις εβδομάδες.

-Το οίδημα, είναι ένας άλλος τρόπος αντίδρασης των ιστών. Το πρήξιμο αυτό μπορεί να είναι πολύ γρήγορο και καμιά φορά πολύ αισθητό στα βλέφαρα και τα μάγουλα. Η εξαφάνισή του γίνεται σε πολύ μικρό διάστημα. 

Όλα αυτά εξαφανίζονται πολύ γρήγορα και συνήθως 3 εβδομάδες μετά την επέμβαση. Μπορείτε βέβαια μετά την αφαίρεση του γύψου, δηλ. στο τέλος της 2ης εβδομάδας φορώντας σκούρα γυαλιά να περνάτε τελείως απαρατήρητη γιατί η μύτη φαίνεται σχεδόν αμέσως φυσιολογική. Τα γυαλιά θα πρέπει να έχουν στήριγμα στα πλάγια και να μην ακουμπούν στο κόκαλο της μύτης. Η επίσκεψη μια φορά εβδομαδιαίως στο ιατρείο μου κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα είναι απαραίτητη, έτσι ώστε να μπορέσω να σας παρακολουθήσω και να σας δώσω συμβουλές όσον αφορά την τοπική φροντίδα.

Δ) ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΜΗΝΑ :

Μετά την 3η εβδομάδα δεν θα υπάρχουν πια σημάδια της εγχείρησης, η άκρη όμως της μύτης θα είναι λίγο ευαίσθητη και λίγο σκληρή και στη πραγματικότητα χρειάζονται 6 μήνες με ένα χρόνο για να γίνουν όλα πάλι φυσιολογικά. Κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος, η μύτη θα συνεχίσει να λεπταίνει, να ξεπρίζεται και να ξαναβρίσκει την ευλυγισία της. Τότε θα έρθετε να με βρείτε πάλι για να κάνουμε την τελική εκτίμηση του αποτελέσματος.

Η αποφυγή του ήλιου τους πρώτους μήνες είναι απαραίτητη γιατί προκαλεί ακόμη μεγαλύτερο οίδημα. Μπορείτε να προφυλάγεστε με ένα καπέλο, αντηλιακές κρέμες και ακόμη και μ’ένα μικρό χάρτινο κάλυμμα της μύτης. Μετά από ένα μήνα, η μύτη σας θα είναι το ίδιο γερή όπως πριν.

Το κάταγμα που θα δημιουργηθεί αν κτυπήσετε θα αντιμετωπιστεί όπως οποιοδήποτε κάταγμα της μύτης με την επανατοποθέτηση των οστών στην σωστή τους θέση.

Μπορείτε να επιστρέψετε στις συνηθισμένες δραστηριότητές σας μετά από 3 εβδομάδες σε όλα τα σπορ εκτός από τις θαλάσσιες καταδύσεις τις οποίες θα πρέπει να αποφύγετε για 6 εβδομάδες. Η όσφρησή σας δεν θα αλλάξει για πολύ καιρό μετά την επέμβαση, μόνο μπορεί αρχικά να είναι λίγο ελαττωμένη λόγω του οιδήματος του βλεννογόνου.