ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΜΑΣΤΩΝ

Πρόκειται να υποβληθείτε σε μία χειρουργική επέμβαση! Το γεγονός ότι είναι αισθητικής φύσεως δεν την κάνει να διαφέρει σε τίποτα από τις άλλες χειρουργικές επεμβάσεις. Πρέπει να γίνει μια προεγχειρητική ετοιμασία, διότι η επέμβαση πρέπει να γίνει στο χειρουργείο με τις καλύτερες τεχνικές συνθήκες και η μετεγχειρητική φροντίδα είναι η ίδια όπως σε κάθε χειρουργική επέμβαση. Αν τυχόν παραλείψατε να μου αναφέρετε μια οποιαδήποτε αλλεργία σε διάφορα φάρμακα, να φροντίσετε να το κάνετε γνωστό στον αναισθησιολόγο που θα σας επισκεφτεί πριν από την επέμβαση.

 Α) ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ :

Προσήλθατε στον πλαστικό χειρουργό και ζητήσατε συμβουλή, διότι πιστεύετε ότι το μέγεθος του στήθους σας είναι μικρό και ότι η τοποθέτηση προθέσεων μπορεί να βελτιώσει  την κατάσταση. Εάν το στήθος σας είναι επίπεδο, είναι πράγματι η μοναδική λύση. Το μειονέκτημα των προθέσεων είναι ότι αν και το άμεσο αποτέλεσμα είναι τέλειο, υπάρχει κίνδυνος μελλοντικών προβλημάτων.

Εάν το στήθος φαίνεται μικρό γιατί παρουσιάζει μια μικρή πτώση, αλλά το μέγεθος είναι  σχεδόν φυσιολογικό, συνιστούμε σαν επέμβαση την επανόρθωση της πτώσεως με συγκέντρωση του αδένα και αφαίρεση της περίσσειας  του δέρματος. Για να αποφύγουμε το αποτέλεσμα της πτώσης, θα έπρεπε να βάλουμε μια πολύ ογκώδη πρόθεση. Μ’ αυτό τον τρόπο το στήθος θα φαινόταν δυσανάλογο σχετικά με τη διάπλαση του σώματος. Πρέπει λοιπόν πρώτα να συγκεντρώσουμε αυτό που υπάρχει και αργότερα μπορούμε  να τοποθετήσουμε μια μικρή πρόθεση αν κρίνετε ότι το αποτέλεσμα δεν είναι ικανοποιητικό.

Β) ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ :

Οι κλασσικές προθέσεις αποτελούνται από ένα πολύ λεπτό και μαλακό φάκελο σιλικόνης, γεμισμένο μ’ ένα ζελέ ή με ορό. Σήμερα στο εμπόριο υπάρχουν και προθέσεις που συνδυάζουν και τα δύο συστατικά.

Γ) Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ :

Η πρόθεση τοποθετείται πίσω απ’ το μαζικό αδένα , πάνω στο θωρακικό μυ ή καμιά φορά πίσω του. Επομένως ο μαζικός αδένας βρίσκεται μπροστά απ’ την πρόθεση και μπορεί να εξετάζεται κανονικά και να την καλύπτει. Η τομή για την τοποθέτηση της πρόθεσης γίνετε συνήθως δια μέσου της θηλής. Στις περισσότερες περιπτώσεις  η ουλή δε φαίνεται σχεδόν καθόλου. Καμιά φορά, αν η θηλή είναι πολύ μικρή ή αν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα, είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε μια τομή στο αυλάκι κάτω απ’ το μαστό ή ακόμη στην μασχάλη. Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία και ο χρόνος νοσηλείας είναι περίπου 2 ημέρες.

Δ) ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΑ :

Για μερικές ημέρες θα έχετε ένα ελαστικό στήριγμα και κατόπιν θα βάλετε ένα στηθόδεσμο χωρίς ενίσχυση που θα  στηρίζει το στήθος καλά. Θα έχετε μόνο μια κομπρέσα στην ουλή και τα ράμματα θα αφαιρεθούν 7 μέρες μετά την επέμβαση.

Ο μετεγχειρητικός έλεγχος δεν είναι ιδιαίτερα οδυνηρός. Οι περισσότερες χειρουργημένες δεν υποφέρουν καθόλου, αλλά το πρώτο βράδυ ένα ελαφρύ ηρεμιστικό μπορεί να χρειαστεί για να μετριάσει την αίσθηση τάσεως. Το αποτέλεσμα μετά την αφαίρεση του επιδέσμου θα είναι πολύ καλό, το σχήμα σωστό, το στήθος μαλακό και δεν θα αισθάνεστε καθόλου την πρόθεση.

Ε) ΕΞΕΛΙΞΗ :

Ένα πρόβλημα όσον αφορά τις προθέσεις κινδυνεύει να εμφανιστεί αργότερα. Αυτό συνίσταται σε μια κάψα που δημιουργείται γύρω απ’ την πρόθεση και που αν δεν αντιμετωπισθεί μπορεί να καταλήξει σ’ ένα στρογγυλό σκληρό μαστό. Αυτό το πρόβλημα συναντάται 1 φορά στις 50 περίπου.

Θα σας εξηγήσω όλα όσα αφορούν τις απαραίτητες τοπικές φροντίδες, αλλά θα πρέπει να έρθετε να με δείτε εγκαίρως  αν ποτέ αισθανθείτε κατά την διάρκεια των πρώτων μηνών το στήθος να σκληραίνει. Στην περίπτωση αυτή, μ’ένα  απλό χειρισμό θα σπάσω την κάψα στο ιατρείο μου. Αυτή η τεχνική που χρειάζεται καμιά φορά να επαναληφθεί, συνήθως πετυχαίνει και το στήθος μένει μαλακό. Σε σπάνιες περιπτώσεις πρέπει να επέμβουμε πάλι χειρουργικά για να σπάσουμε την κάψα. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να ζυγίζετε καλά τα υπέρ και τα κατά. Αν το στήθος σας είναι πραγματικά επίπεδο, αξίζει τον κόπο να διατρέξετε αυτό τον κίνδυνο, αν όμως θέλετε μόνο να αυξήσετε τον όγκο ενός κάπως μικρού στήθους, θα πρέπει να το σκεφτείτε καλά.

Όσον αφορά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, η παρακολούθηση αρρώστων χειρουργημένων εδώ και πολλά χρόνια, δείχνει ότι δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος.