ΒΛΕΦΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Πρόκειται να υποβληθείτε σε μία χειρουργική επέμβαση! Το γεγονός ότι είναι αισθητικής φύσεως δεν την κάνει να διαφέρει σε τίποτα από τις άλλες χειρουργικές επεμβάσεις. Πρέπει να γίνει μια προεγχειρητική ετοιμασία, διότι η επέμβαση πρέπει να γίνει στο χειρουργείο με τις καλύτερες τεχνικές συνθήκες και η μετεγχειρητική φροντίδα είναι η ίδια όπως σε κάθε χειρουργική επέμβαση. Αν τυχόν παραλείψατε να μου αναφέρετε μια οποιαδήποτε αλλεργία σε διάφορα φάρμακα, να φροντίσετε να το κάνετε γνωστό στον αναισθησιολόγο που θα σας επισκεφτεί πριν από την επέμβαση.

Α) ΠΡΟΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΑ :

Μου ζητάτε να καταργήσω το πλεόνασμα δέρματος στο επίπεδο των βλεφάρων ή τις σακούλες ή ακόμη και τα δύο.

Οι «σακούλες» που βλέπουμε στα κάτω βλέφαρα, αλλά επίσης πολλές φορές στα πάνω βλέφαρα κοντά στη μύτη, είναι στην πραγματικότητα κήλες λίπους. Πρόκειται για το λίπος που βρίσκεται κανονικά γύρω απ’το μάτι το οποίο αρχίζει να προβάλλει προς τα εμπρός όταν η μεμβράνη που το συγκρατεί χαλαρώνει. Σε μερικά άτομα η μεμβράνη αυτή είναι απ’τη φύση της αδύνατη και οι σακκούλες εμφανίζονται πολύ νωρίς. Αυτό το λεπτό λίπος είναι πολύ ευαίσθητο στις μεταβολές του νερού στον οργανισμό κι έτσι το μέγεθός του μπορεί να μεταβάλλεται πολύ γρήγορα. Όμως όταν υπάρχει, μόνο η χειρουργική επέμβαση μπορεί να το εξαφανίσει.

Β) Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ :

Στα κάτω βλέφαρα η τομή γίνεται ακριβώς κάτω απ’τις βλεφαρίδες και προεκτείνεται, αν είναι ανάγκη, λίγο πλάγια μέσα σε μια ρυτίδα. Καταργούμε λοιπόν το λίπος και αφαιρούμε με προσοχή την περίσσεια του δέρματος για να ξανατεντώσουμε το κάτω βλέφαρο. Η ουλή κάτω απ’τις βλεφαρίδες είναι σχεδόν αμέσως αόρατη. Στο πάνω βλέφαρο αφαιρούμε την περίσσεια του δέρματος, την πτυχή που σχηματίζεται πάνω απ΄τις βλεφαρίδες, κι αν είναι ανάγκη και την περίσσεια του λίπους κυρίως κοντά στη μύτη. Η τομή βρίσκεται στο μέσο τμήμα του βλεφάρου κι επομένως είναι κρυμμένη όταν το μάτι είναι ανοιχτό. Με κλειστά  μάτια μπορεί να φαίνεται για λίγες εβδομάδες σαν μια μικρή ροζ  γραμμή. Το μακιγιάζ όμως επιτρέπεται γρήγορα.

Η αναισθησία μπορεί να είναι η νευροληπτική αναλγησία ή η γενική νάρκωση. Στην πρώτη περίπτωση ο αναισθησιολόγος χορηγεί ενδοφλέβια ένα αναισθητικό που προκαλεί προσωρινό ύπνο κατά την διάρκεια του οποίου εκτελούμε την τοπική αναισθησία. Όταν ξυπνήσετε, η όλη περιοχή είναι αναισθητοποιημένη και η εγχείρηση εξελίσσεται τελείως ανώδυνα. Στη δεύτερη περίπτωση η νάρκωση είναι γενική και ο ασθενής δεν έχει καμιά επαφή με το περιβάλλον. Η απόφαση για την μέθοδο που θα χρησιμοποιήσουμε παίρνεται κατόπιν συνεννοήσεως του ασθενούς και του αναισθησιολόγου και εξαρτάται απ’ την ηλικία, τη γενική κατάσταση της υγείας του και την ψυχική του ηρεμία. Θα μείνετε στο Νοσοκομείο μερικές ώρες με τα μάτια κλειστά. Μετά  από ένα έλεγχο δικό μου θα αφαιρεθεί ο επίδεσμος και θα φύγετε με τα μάτια ανοιχτά.

Γ) ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΑ :

Πολλοί χειρουργημένοι  παραπονιούνται για δακρύρροια και ένα αίσθημα τάσεως, λίγο ενοχλητικό αλλά που εύκολα εξαφανίζεται μ’ένα  ηρεμιστικό.

Η τοπική φροντίδα αρχίζει με κρύες κομπρέσες και αλοιφή. Τα βλέφαρα πρήζονται γρήγορα, πράγμα που μπορεί να σας ανησυχήσει αλλά η εξαφάνιση του οιδήματος είναι το ίδιο γρήγορη. Μπορεί επίσης η δακρύρροια να σας ενοχλεί στο διάβασμα για λίγες μέρες. Τρεις μέρες μετά την επέμβαση θα έρθετε για την αφαίρεση των ραμμάτων του κάτω βλεφάρου, αφού προηγουμένως βάλετε πολλή αλοιφή η οποία κάνει τη διαδικασία ανώδυνη. Τα ράμματα του πάνω βλεφάρου θα αφαιρεθούν τρεις μέρες αργότερα. Μετά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρύες κομπρέσες που επιταχύνουν την απορρόφηση του οιδήματος και των εκχυμώσεων, κοινώς μελανιές.

Το πρόσωπο είναι πολύ πλούσιο σε αγγεία και αντιδρά έντονα σε τραυματισμούς. Η χειρουργική επέμβαση, ακόμη κι όταν γίνεται με λεπτότητα, αποτελεί ένα τραυματισμό. Το χειρουργικό αυτό τραύμα εκδηλώνεται με δύο τρόπους: τις εκχυμώσεις και το οίδημα. 

–  Οι εκχυμώσεις προκαλούνται από την εξάπλωση λίγου αίματος κάτω από το δέρμα, το γνωστό μας μελάνιασμα .Η σταδιακή απορρόφηση αυτών των εκχυμώσεων κάνει το δέρμα από μπλε, πράσινο και μετά κίτρινο. Το πότε θα εξαφανιστούν είναι δύσκολο να το προβλέψουμε. Το ότι θα εξαφανιστούν είναι σίγουρο, αλλά αυτό γίνεται άλλοτε πιο γρήγορα άλλοτε πιο αργά. Συνήθως  εξαφανίζονται στις τρεις εβδομάδες.

–  Το οίδημα είναι ένας άλλος τρόπος αντίδρασης των ιστών. Το πρήξιμο αυτό πολλές φορές γίνεται γρήγορα και φαίνεται έντονα στα βλέφαρα και τα μάγουλα. Εξαφανίζεται γρήγορα.

Χρειάζονται περίπου 4  μήνες για το άσπρισμα και το μαλάκωμα των ιστών και να μπορέσουμε να θεωρήσουμε το αποτέλεσμα σαν τελικό. Θα έρθετε τότε για να δούμε την οριστική του μορφή. Μια εβδομάδα μετά την επέμβαση δεν θα έχετε πλέον ορατά σημάδια. Μπορεί όμως να έχετε ακόμη μελανιές, κυρίως στο κάτω βλέφαρο, οι οποίες θα εξαφανιστούν σε περίπου τρεις εβδομάδες. Η χρήση μακιγιάζ επιτρέπεται. Πρέπει να αποφύγετε να εκτίθεστε στον ήλιο με κλειστά μάτια για δυο μήνες. Δεν υπάρχει κίνδυνος με ανοιχτά μάτια ή καλλίτερα με γυαλιά ηλίου.

Δ) Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ : 

Δεν θα είστε δυσαρεστημένοι στο τέλος  αν έχετε καταλάβει ότι αυτή η επέμβαση δεν καταργεί τις ρυτίδες στην έξω γωνία του ματιού κι ότι δεν μπορεί να εξαφανίσει όλες παρά μόνο μερικές από τις μικρές ρυτίδες του κάτω βλεφάρου που έχουν δημιουργηθεί από καιρό. Το τέντωμα που κάνουμε είναι μέτριου βαθμού γιατί είναι προτιμότερο να εξακολουθήσουν να υπάρχουν μερικές μικρές ρυτίδες παρά να παραμορφωθεί το βλέφαρο. Αυτή είναι τουλάχιστον η γνώμη μου.

Αυτή η επέμβαση μας δίνει για πολλά χρόνια ένα σταθερό αποτέλεσμα. Μια δεύτερη επέμβαση είναι δυνατή και δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα, αν και σπάνια είναι αναγκαία.

ΠΡΙΝ ΤΟ LIFTING

Προετοιμασία του δέρματος κατά 3 ή 4 εβδομάδες πριν από την επέμβαση με τον παρακάτω τρόπο:

Καθαρισμός του προσώπου 2 φορές την ημέρα με το:
 -Lait démaquillant της Avéne για όλους τους τύπους δέρματος.
Ενυδάτωση με την κρέμα:
 -Hydrance riche της Avéne για κανονικά ή ξηρά δέρματα ή
 -Hydrance légére της Αvéne για μικτά ή με τάση λιπαρότητας δέρματα
Αυτά τα προϊόντα αποτελούν την καθημερινή υγιεινή και φροντίδα περιποίησης του δέρματος.

Έπειτα θα ενεργοποιήσουμε την κυτταρική ανανέωση με την :
 -Ysthéal crème της Avéne για ξηρά και πολύ ξηρά δέρματα (κατά προτίμηση βράδυ)
 -Ysthéal emulsion της Avéne για κανονικά-λιπαρά δέρματα (κατά προτίμηση βράδυ)

Εάν το δέρμα είναι ξηρό, θα συμπληρώσουμε αυτή την βασική περιποίηση με μια κρέμα πιο μαλακτική την Ictyane Crème της Durcay.