ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΣΜΙΚΡΥΝΣΗΣ ΤΩΝ ΜΑΣΤΩΝ

Πρόκειται να υποβληθείτε σε μία χειρουργική επέμβαση! Το γεγονός ότι είναι αισθητικής φύσεως δεν την κάνει να διαφέρει σε τίποτα από τις άλλες χειρουργικές επεμβάσεις. Πρέπει να γίνει μια προεγχειρητική ετοιμασία, διότι η επέμβαση πρέπει να γίνει στο χειρουργείο με τις καλύτερες τεχνικές συνθήκες και η μετεγχειρητική φροντίδα είναι η ίδια όπως σε κάθε χειρουργική επέμβαση. Αν τυχόν παραλείψατε να μου αναφέρετε μια οποιαδήποτε αλλεργία σε διάφορα φάρμακα, να φροντίσετε να το κάνετε γνωστό στον αναισθησιολόγο που θα σας επισκεφτεί πριν από την επέμβαση.

Α) ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ :
  • Υπερτροφία με ή χωρίς πτώση
  • Πτώση χωρίς υπερτροφία
Β) Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ :

Νοιώθετε ότι το στήθος σας είναι βαρύ ή πέφτει. Και στις δύο περιπτώσεις πρέπει να αφαιρέσουμε μια ορισμένη ποσότητα δέρματος. Όταν ο αδένας  είναι πολύ μεγάλος , αφαιρούμε την απαραίτητη ποσότητα, όταν αντιθέτως είναι ατροφικός , τον διαμορφώνουμε κατάλληλα για να του δώσουμε το κωνικό σχήμα. Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία και θα μείνετε στην κλινική περίπου 4 ημέρες.

Γ) ΟΙ ΟΥΛΕΣ :

Εάν η θηλή του στήθους είναι μεγάλη και χαλαρή θα τη μικρύνω αναλόγως. Θα έχετε υπόψιν ότι θα υφίσταται μια μόνιμη ουλή γύρω απ’ τη θηλή. Επίσης ανάλογα με το σχήμα του στήθους και του θώρακα θα έχετε είτε μια ουλή κάθετη, κάτω απ’ το στήθος και λίγο στο θώρακα στο επίπεδο του στηθόδεσμου είτε μια ουλή σε σχήμα Τ ανεστραμμένο. Η κάθετη θα ξεκινάει απ’ τη θηλή και η οριζόντια θα βρίσκεται στο αυλάκι κάτω απ’ το στήθος. Η οριζόντια ουλή δεν ξεπερνά συνήθως το στήθος και κρύβεται απ’ αυτό. Οι ουλές που βρίσκονται πάνω στο στήθος, συνήθως εξελίσσονται ευνοϊκά και καταλήγουν να είναι ελάχιστα ορατές. Οι ουλές όμως που ξεπερνούν το στήθος για να φτάσουν στο θώρακα μένουν συνήθως πιο έντονες. Είναι δε αναπόφευκτες όταν υπάρχει πολύ δέρμα για αφαίρεση. Μπορούμε να κάνουμε μια δεύτερη επέμβαση γι’ αυτές , αλλά προσπαθούμε απ’ την αρχή να τις αποφύγουμε όσο το δυνατό περισσότερο.

Ίσως ανησυχείτε για τις πιθανές επιπτώσεις μιας χειρουργικής επέμβασης στον μαζικό αδένα. Πριν από την επέμβαση βεβαιωνόμαστε ότι δεν είχατε απόστημα στο στήθος ή εάν ναι ότι έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε. Εάν είστε πάνω από μια ηλικία πρέπει να κάνετε μια μαστογραφία για να σιγουρευτούμε ότι όλα είναι φυσιολογικά. Σ’ όλες τις κυρίες ανεξαρτήτου ηλικίας γίνεται οπωσδήποτε μια προσεκτική εξέταση των μαστών.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης θα εξετάσω από πιο κοντά την κατάσταση του μαζικού αδένα και θα αφαιρέσω εάν υπάρχει μια κύστη ή οτιδήποτε το ύποπτο, το οποίο θα εξετασθεί απ’ τον παθολογοανατόμο στο μικροσκόπιο. Έχουν γίνει πολλές σοβαρές μελέτες, για να δούμε αν μια χειρουργική επέμβαση μπορεί να ευνοήσει αργότερα την εμφάνιση ενός καρκίνου του μαστού. Το αποτέλεσμά τους είναι πάντα αρνητικό και οι ειδικοί παρατηρούν ότι αντιθέτως ένας αριθμός καρκίνων στα πρώτα στάδια ανακαλύφθηκε ή αφαιρέθηκε χάρη σε μια αισθητική επέμβαση.

Η μείωση του όγκου ενός μεγάλου αδένα μειώνει επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Επιπλέον το συνεχές τράβηγμα ενός μαστού με μεγάλο βάρος αποτελεί από μόνο του ένα παράγοντα ερεθισμού του αδένα. Το μεγάλο βάρος των μαστών προκαλεί συχνά μια κακή θέση της πλάτης και πόνους καθώς επίσης και προβλήματα στην επιλογή ρουχισμού. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις οι ουλές μας απασχολούν λιγότερο, μπροστά στο μεγάλο αισθητικό όφελος. Το πρόβλημα των ουλών είναι μεγάλο για τις λιγότερο σπουδαίες περιπτώσεις, κυρίως για τις μικρές πτώσεις χωρίς υπερτροφία. Έτσi, θα πρέπει να ζυγίσετε τα υπέρ και τα κατά πριν πάρετε την απόφαση για μια τέτοια επέμβαση.